Vše o Pycnogenolu

Vše o Pycnogenolu



Úvod
1. Přehled o Pycnogenolu
2. Historie Pycnogenolu
3. Pycnogenol jako imunní podpůrný prostředek
4. Ochrana srdce a oběhu
5. Dopady na alergie, artritidu, a další zdravotní poruchy
6. Efekt na kůži, křečové ("varikózní") žíly a podlitiny
7. , Porucha nedostatku pozornosti '
8. Jak užívat Pycnogenol
Shrnutí

ÚVOD



Pokud byste mohli vzít jeden přírodní produkt ke zlepšení vašeho kardiovaskulárního systému A redukovat tím nebezpečí srdečních chorob, udělali byste tak?
Pokud byste mohli vzít jeden přírodní produkt ke snížení zánětlivosti, která vyvolává artritidu spolu s jinými podmínkami, udělali byste tak?
Kdybyste měli hyperaktivní dítě a mohli byste mu dát jeden přírodní produkt, který by snížil jeho symptomy, udělali byste tak?
Samozřejmě. Každá zodpovědná osoba by tak jednala.

Přírodní produkt, který nabízí všechny tyto výhody a mnohem více je extrakt francouzské Přímořské borovice. Je to Pycnogenol a rostoucí vědecké výzkumy a fyzikální pokusy ukázaly, že může mít důležitý dopad na zdraví. 

Pycnogenol účinkuje díky mnoha důvodům. Za prvé, je to přírodní komplex páru antioxidantů-tj. substance, které chrání vaše tělo před volnými radikály a procesu stárnutí. Za druhé, obsahuje mnoho složek , které jsou obsaženy v ovoci a zelenině, ovšem koncentruje je, takže těžíte z vyšších míst. Za třetí, Pycnogenol má pár společných vlastností s mnoha přírodními rostlinnými léčivými prostředky, které se prodávají, ale má navíc dlouhý výčet případné bezpečnosti.


Pycnogenol má pár klíčových akcí při konzumaci:

- chrání proti nebezpečným molekulám známých jako volné radikály, které urychlují proces stárnutí a udávají stupeň pro srdeční chorobu a rakovinu.
- zesiluje stěny krevních cév a redukuje ‚ edema ' 
- zlepšuje krevní oběh
- podporuje imunitu 
- pomáhá v odpočinku krevním cévám, tudíž snižuje krevní tlak
- snižuje zánětlivost 
- zlehčuje alergie
- může pomoci jak dítěti, tak dospělému, předchází hyperaktivitě

V prvních dvou kapitolách popisuji co přesně Pycnogenol je, jak je připravován a trochu o jeho historii. Též předkládám přehled jeho přispívání na zdraví a vysvětluji proč je tolik prospěšný zdraví. Naučíte se mnoho nových, nepěkných termínů, u kterých vysvětlím, co přesně znamenají. V podkapitolách se zmiňuji o výhodách Pycnogenolu podrobněji a o neuvěřitelném blahodárném vlivu na poruchy oběhu, záněty ,hyperaktivitu a další.
Pycnogenol je unikátní podpůrný prostředek. Přestože prodává Pycnogenol mnoho rozdílných firem, jde z jediného zdroje. Výrobci jiných produktů mohou tvrdit podobné výhody Pycnogenolu, nicméně je zde pouze jeden produkt -patentován- ,který přichází z francouzské Přímořské borovice.

Sedněte si na pár minut a přečtěte si vše o Pycnogenolu. 

1. PŘEHLED O PYCNOGENOLU



Kniha jako Vše o Pycnogenolu často vyžaduje tolik odpovědí, kolik je otázek. Co přesně je tento nutrient? Jaký má dopad na Vaše zdraví? Jak funguje?
Tato kapitola odpovídá na mnoho těchto otázek a poskytuje přehled o tomto pozoruhodném doplňku.

Co je Pycnogenol?

Pycnogenol je potravinový doplněk- což znamená: výživný prvek nebo skupina prvků v tabletách či kapslích. Je to komplex několika ve vodě rozpustných, vysoce biopřístupných antioxidačních výživných prvků získaných extraktem z několika druhů Přímořské borovice v jihozápadní Francii. Mnoho z těchto prvků v Pycnogenolu jsou bioflavonoidy, užitečná skupina sloučenin nacházející se v rostlinách.
Pycnogenol obsahuje některé třídy bioflavonoidů, částečně též prokyanidiny. Některé z těchto bioflavonoidů jsou velmi jednoduché malé molekuly. Jiné bioflavonoidy v Pycnogenolu se skládají z větších molekul. Navíc jsou zde též některé organické kyseliny. Tyto jsou také přírodní antioxidanty.

Co jsou prokyanidiny?


Prokyanidiny (či proanthokyanidiny) jsou třídou bioflavonoidů, ke které patří Pycnogenol. Zhruba 250 prokyanidinů bylo objeveno v přírodě. Byly pojmenovány podle modrého odstínu, který dávají rostlinám (cyano=modrý). Byl zde ojedinělý pokus pojmenovat tyto sloučeniny Pycnogenoly, což znamená větší molekuly společně s menšími, ovšem toto použití bylo velice rychle zamítnuto a Pycnogenol se nyní používá pouze jako registrovaná obchodní známka k identifikaci produktu, který je komplexem bioflavonoidů z francouzské Přímořské borovice. Co jsou organické (ovocné) kyseliny a jejich role v Pycnogenolu? Řada organických kyselin v Pycnogenolu je často přehlížena výzkumníky, kteří se soustřeďují pouze na prokyanidiny. Tyto přírodní organické kyseliny jsou produktivní antioxidanty, ale též snižují stahování cév, křeče v děloze a některé nepříjemnosti spojené s menstruací. Též stimulují přenos žluče z jater do žlučníku, což pomáhá trávení a eliminuje toxiny. Kávová a "ferulic" kyselina, dvě organické kyseliny v Pycnogenolu, též napomáhají snižovat formace nežádoucích "nitrosamine" sloučenin, které způsobují rakovinu. Další kávová kyselina pomáhá chránit játra proti některým toxickým rozpouštědlům a blokuje tvorbu nežádoucích leukotrienů, které jsou prostředníkem alergických reakcí. "Ferulic" kyselina má specifické protizánětlivé účinky a zlepšuje kapilární permeabilitu. Tyto účinky jsou detailněji popsány v jiné kapitole. Důležitost unikátnosti směsi prokyanidinů a organických kyselin byla předvedena studiemi, ve kterých byl Pycnogenol chemicky rozdělena menší části. Zatímco jedna část ukazuje převahu v jednom či druhém účinku, užitek z jednotlivých částí se nikdy nevyrovná účinku kompletní směsi. Mnoho rozdílných výživných prvků v Pycnogenolu nemají konkurenci v žádné jiné známé směsi prvků. Menší molekuly poskytují antioxidační účinky rychleji a mohou proniknout do menších buněčných oddělení, větší molekuly poskytují déle trvající a rozličné účinky. Společně tato směs má účinky, kterými nedisponuje žádný jiný potravinový doplněk.

Jsou organické nebo ovocné kyseliny v Pycnogenolu obsaženy v jídle?

Organické kyseliny obsaženy v Pycnogenolu jsou též obsaženy v jídle včetně ovoce, zeleniny, ořechů, semen a fazolí. Přesto příroda nekombinuje tyto rozdílné ovocné kyseliny v té samé rostlině v tom samém složení jako v Pycnogenolu, ani v kombinaci se stejnými prokyanidiny.

Odkud se Pycnogenol bere?

Pycnogenol je extrakt z kůry druhu borovice rostoucí v lese Landes v jihozápadní Francii. Přímořská borovice se často nazývá Francouzská přímořská borovice (French Maritime Pine tree). Formální vědecký název je Pinus pinaster Solander in Aiton, což bylo popsáno v První německé farmacii v roce 1812. Přesto se též vztahuje k vědeckým spisům jako Atlantická borovice, Pinus maritima, Pin des Landes, Pinus pinaster Solander a Pinus pinaster Aiton. Bez ohledu na názvy je to jediný druh, který roste v lese o rozloze 4000mil2 okolo Biskajského zálivu (Atlantický oceán) nacházející se mezi vinicí v Bordeaux na severu a Pyrenejskými horami na jihu Přestože kůra je podprodukt hlavní těžby dřeva a pryskyřice, má svoji váhu a vyžaduje speciální zacházení. Kůra je silná, tmavě červeno-hnědá a hluboce rozštěpená. Její tloušťka chrání nestálé bioflavonoidy proti vypaření než je nutrient extrahován. Přesto je velmi důležité extrahovat bioflavonoidy během 48 hodin od oddělení od stromu. Extrakce Pycnogenolu z kůry se provádí za pomoci vody a vyšší teploty v přilehlé výrobně Pycnogenolu. 

Jak Pycnogenol pracuje?

Po zhlédnutí rozsáhlého seznamu zdravotních účinků můžete namítat, jak může jediný potravinový doplněk takto působit? Část odpovědi je, že Pycnogenol není pouze jeden výživný prvek. Obsahuje jich tolik, že má mnoho rozmanitých účinků. Některé ze sloučenin účinkují hlavně jako antioxidanty, jiné mají antialergické účinky, jiné blokují účinky nežádoucích sloučenin v těle. Druhá část vysvětlení je, že v některých prvcích, jako jsou antioxidanty, ovlivňují mnoho tělních systémů a jsou tedy faktory v prevenci před mnoha nemocemi. Antioxidanty snižují risk výskytu zhruba 60 nemocí. Účinek Pycnogenolu v posílení imunitního systému vysvětluje jak zvyšuje ochranu proti mnoha infekcím. 

Byl proveden výzkum na důkaz zdravotního prospěchu?

Samozřejmě. Nálezce prokyanidinů, Jack Masquelier PhDr, provedl několik laboratorních studií, které dokázaly skvělé účinky Pycnogenolu na zdraví. Bylo též provedeno několik studií na zvířatech následovány klinickými studiemi provedeny firmou, která vytvořila komerční výrobek Pycnogenol. Jsou zde též anekdotické zprávy pocházející z třicetiletého užívání v Evropě a desetiletého užívání v Americe. Přestože jim nechceme ubírat na vážnosti, budeme se v této knize zabývat moderními studiemi provedenými s Pycnogenolem a publikovanými v otevřených vědeckých a lékařských spisech americkými a evropskými vědci. 

2.HISTORIE PYCNOGENOLU




Vědci se domnívají, že původ použití Pycnogenolu sahá do 14. Století. Mnoho moderních výzkumů na tento komplex antioxidantů bylo podníceno užitím Pycnogenolu Severoamerickými indiány k vyléčení smrtících kurdějů u členů expedice Jacquese Cartiera. V této sekci projdeme historické pozadí a následnému ovlivnění moderní vědy. Pycnogenol nemá pouze dlouhou a barvitou historii, ale též prokázal jeho hodnotu během desítek let komerčního využití s miliony konzumenty na celém světě. Udělal velkou změnu ve zdraví mnoha tisícům lidí.

Jak byl Pycnogenol objeven západním světem?

Předtím, než byl Pycnogenol vytvořen jako potravinový doplněk, byly zde historické zprávy, že borová kůra léčí mnoho onemocnění. Nejstarší zprávy se datují do roku 1300. Zpráva, která ochromila moderní výzkumy, byla z expedice Jacqua Cartiera z roku 1535. Tato expedice měla za úkol najít severozápadní cestu do Číny. Během zimy byla expedice uvězněna ve zmrzlém zálivu Hudson a musela zastavit ve vesnicích Stadacona a Hochelaga. Protože museli celou zimu strávit zde, vyčerpali si zásoby čerstvého jídla. Průzkumnící brzy dostali kurděje, částečný nedostatek vitaminu C. Kurděje zabily 25 členů expedice a dalších 50 bylo nemocných v čase, kdy se Cartier spřátelil s místním rodilým Američanem- kuchařem Damagaiou. Kuchař připravil lék nazývaný "conifer",pravděpodobně z borovice, ale mohly to být též stromy anneda či arbon vitae. Kůra a jehličí se uvařily a byly používány jako čaj. Ten se pil několikrát denně. Muži se uzdravili během týdne dvou po zahájení léčby.4aj účinkoval, protože jehličí obsahuje stopy vitaminu C a kůra poskytuje velké množství bioflavonoidů, což zvyšuje bioschopnost vitaminu C. Cartier to vše sepsal ve svých cestopisech po Kanadě, publikováno 1545.

Co jsou kurděje?

Kurděje je porucha z důvodu nedostatku vitaminu C. Byly běžné u námořníků plavících se daleko od jejich domácích přístavů. Chyběla jim strava bohatá na vitamin C. Kurděje se projevují při nedostatku vitaminu C potřebného k výrobě adekvátního kolagenu- protein potřebný pro vlásečnice a zdravou kůži. Bez dostatku kolagenu formujícího spodní substanci, která vyplňuje prostor mezi buňkami v kapilárních stěnách, vlásečnice krvácejí.Příznaky kurdějů začínají bolestmi svalů a slabostí vedoucí k úplnému vyčerpání s velmi malým vynaloženým úsilím. Bolesti kloubů a zhoršená pohyblivost vedou k dýchavičnosti. Kůže žloutne a tmavne. Brzy přichází hluboká deprese. Dásně krvácí a vypadávají zuby. Za pár týdnů od prvních příznaků je vnitřní krvácení tak silné, že vede k selhání plic a ledvin, následně ke smrti. 

Kdo přišel na to, jak Pycnogenol pracuje? 

Dr. Jacques Masquelier z Univerzity v Bordeaux ve Francii během návštěvy profesora na Univerzitě ve Quebecu v Kanadě četl o příběhu námořníků a chtěl prozkoumat jakým způsobem vyléčil Pycnogenol průzkumníky. Začal studovat výtažky z borovic v Quebecu a pokračoval po svém návratu do Francie s unikátním druhem přímořské borovice rostoucí v lesích Landes de Gascogne blízko Bordeaux.
Jeho první výzkumy vedly ke zprávě o účinku vitaminu C z výtažku kůry borovice, který byl z důvodu jako bioflavonoid nazván "lencocyanidol". Později tuto sloučeninu pojmenoval Pycnogenol. V roce 1970 s pomocí lepších analytických nástrojů objevil, že výtažek je kombinací organických kyselin a prokyanidinů. V r. 1984 PhDr. G. Pirasteh a PhDr. P. Rohdewald identifikovali většinu ingrediencí.

Jak dlouho je Pycnogenol dostupný jako potravinový doplněk? 

Pycnogenol byl poprvé představen v Evropě roku 1967 jako podpultový lék ke zlepšení poruch oběhu z důsledku problému krevních cév. Byl poprvé představen ve Francii jako Flavan roku 1967. Později byl též formulován jako Resivit ve Francii roku 1973 a jako Okavena ve Španělsku roku 1973. Je též znám pod názvy Pygnoforton, Variflux, Venen, Veden. Jak rostla jeho popularita v health-care produktech, bylo stanoveno univerzálnější jméno Pycnogenol roku 1987. Pycnogenol byl představen jako potravinový doplňek v USA roku 1987. Jelikož byl výzkum v USA neznámý, kde jsou přísná omezení ve výrobě léků chovajících se jako doplňky, dozvědělo se o prospěchu Pycnogenolu poměrně málo lidí. Roku 1987 byl v USA přidělen Pycnogenolu patent na silný antioxidant a sběratel volných radikálů. Na začátku 90.let se populace začala učit o antioxidantech prospěšných zdraví.. Pomalu se utvářel dojem o Pycnogenolu a dnes je to jeden z nejpopulárnějších potravinových doplňků v prodeji i u marketingových obchodníků. 

Vědí doktoři o mnoha zdravotních přínosech Pycnogenolu?

Překvapivě mnoho ano. Tzv. přírodní léčitelé preferují používat bezpečné přírodní nutrienty, pokud to je možné, z důvodu vedlejších přínosů na zdraví bez vedlejších účinků. Tito lékaři navštěvují mnoho nutricionálních seminářů a studují nutricionální vědecké publikace a časopisy. Velké procento těchto lékařů předepisuje Pycnogenol vzhledem k prokázaným přínosům a vlastním zkušenostem. Doktoři se zpravidla dozvědí o přínosech léků z farmaceutických zastupitelstev. Přestože nejsou lidé v těchto kruzích, kteří by mohli informovat konvenční lékaře o nutrientech jako se dozvídají o lécích, mnoho z nich se dozvědělo o Pycnogenolu ze zkušeností svých pacientů. Poohlédněme se jak dlouho trvalo lékařům než pochopili, že vitamin E pomáhá prevenci srdečních chorob. Nyní většina kardiologů bere vitamin E a předepisují jej svým pacientům. V současnosti už mohou brát a předepisovat Pycnogenol.

Jaký výzkum byl proveden na Pycnogenolu? 

Přestože výzkumy byly prováděny od roku 1965 je těžké najít starší studie ve speciální literatuře kvůli dvěma důvodům: za prvé název Pycnogenol nebyl používán do rolu 1987, za druhé většina výzkumů byla soukromá, nepublikovaná v odborné literatuře.
Pár studií se však našlo. Rozšířené, bezpečné studie byly provedeny pod vedením Dr. P. Rohdewalda z Univerzity v Muensteru. Další výzkum na kapilární zdraví provedl Dr. Miklos Gabor z Szent-Gyorgyi Univerzity, Maďarsko. Studie Pycnogenolu o ochraně kůže vedl Dr. Antti Arstilon z Univerzity v Jyvaeskylae, Finsko.
Největší výzkumy se zaměřily na dopad na srdeční choroby, imunitní systém, poruchu nedostatku pozornosti, Alzheimerovu chorobu. Dr. Lester Packer z Univerzity v Arizoně, Berkeley, zkoumal Pycnogenol antioxidační účinky a dopad na imunitu. Dr. Stephen Tennebaum a Julie Paull, kliničtí odborníci v praxi z Centra nedostatku pozornosti, provedli dvouslepou studii na hyperaktivitu. Čím více studií proběhlo, tím větší zájem u lékařů.

Je Pycnogenol patentován? 

Ano, je. Jsou zde 3 americké, 2 francouzské a jeden britský patent. První francouzský patent byl podán roku 1965. Britský patent v témže roce. První americký patent byl zapsán roku 1969 a popisuje přímořskou borovici jako prostředek k extrakci léku. Druhý patent byl podán roku 1987 pro užití Pycnogenolu jako silného antioxidantu, který na sebe váže volné radikály. Poslední patent je 28. února 1998 a má název "Metoda kontroly reaktivity lidských krevních destiček ústním podáním extraktu z přímořské borovice" a zahrnuje Petera Rohdewalda jako vynálezce a přiděleno Horphag Research Ltd. 

Je Pycnogenol chráněnou obchodní značkou?

Americký patentový úřad přiřadil ochrannou známku Horphag Overseas Ltd. (divize Horphag Research Ltd.) na jméno "Pycnogenol" pro potravinové doplňky a nutrienty dne 11. května 1993. Oficiální logo je nakreslená borovice obklopena slovy "Pycnogenol- francouzský přímořský extrakt borovice" a užívá se často na výrobky a reklamu. 

3.PYCNOGENOL JAKO PODPŮRNÝ PROSTŘEDEK IMUNITY




Volné radikály jsou škodlivé molekuly, které poškozují tělo a vedou k více jak 60 chorobám. Jsou zapojeny v kardiovaskulárních nemocích a rakovině, hlavních původů úmrtí Američanů. Volné radikály též urychlují proces stárnutí a výsledně se zapojují do snížení obrany proti mikrobům. Artritida, Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba jsou též spojeny s volnými radikály a studie ukazují, že antioxidanty snižují riziko těchto nemocí. Jako silný antioxidant pomáhající přebít další oxidanty, Pycnogenol pomáhá chránit tělo proti poškození volnými radikály velmi efektivně a proto nás pomáhá chránit před více jak 60 chorobám spojenými s volnými radikály. 

Co je antioxidant?

Kyslík je velmi reaktivní prvek, což dokládá koroze železa, napomáhá hoření a podporuje životní procesy. Železo a železo obsahující sloučeniny, které jsou ponechány na vzduchu oxidují. Proces, při kterém věci oxidují se nazývá oxidace. Substance zpomalující nebo chránící před oxidací se nazývá antioxidant. Antioxidanty též chrání jiné látky jako živou tkáň proti poškození kyslíkem. Je důležité, aby kyslík v těle proudil správnými místy a zároveň byl držen od výskytu na jiných místech. Nechceme aby kyslík reagoval s vitálními buněčnými komponenty. To by je poškodilo stejně, jako rez poškozuje železo. Nechtěná oxidace buněčných komponentů je předstupeň pro stárnutí, srdeční choroby, rakovinu a mnoho jiných chorob. Antioxidanty se obětují k ochraně vitálních komponentů. 

Co kvalifikuje nutrient k názvu antioxidant?

Aby mohl být nazván antioxidantem, musí mnoho molekul chránit velké množství jiných molekul. Naše těla vytvářejí některé antioxidanty. Přesto jsme závislí na stravě dodávající mnoho antioxidantů. Důležité antioxidační nutrienty zahrnují vitaminy, minerály, aminokyseliny a koenzymy. Minerály nejsou přímo antioxidanty, nicméně některé se mohou stát vitálními komponenty antioxidačních enzymů vytvořených v těle. Tyto minerály zahrnují selen, potřebný k vytvoření antioxidačního enzymu glutathionine peroxidu, železo potřebné pro katalyzaci, hořčík, měď a zinek potřebný k výrobě superoxidu dismutace. Dále sirné směsi jako síru obsahující aminokyselina cysteine a methionine pomáhající tělu produkovat nejběžnější antioxidanty mezi buňkami a glutathionine. Antioxidační koenzymy jako nikotinamid adenine dinukleotid (NADH), koenzym Q10 a alfalipoická kyselina mohou být vytvořeny v těle či obsaženy ve stravě. 

Jak regeneruje nebo recykluje Pycnogenol jiné antioxidanty? 

Jeden z důvodů proč antioxidanty pracují společně je schopnost některých antioxidantů regenerovat jiné antioxidanty. Jako příklad, Pycnogenol může regenerovat "použitý" nebo "strávený" vitamin C, který obratem může obnovit použitý vitamin E. To znamená, že Pycnogenol má jistou funkci udržení vitaminu C a E po dlouhou dobu v těle. Pokud molekuly vitaminu C nebo E přijdou do kontaktu s volnými radikály, Poskytnou elektron volnému radikálu a vytvoří z něj normální nereaktivní molekulu. To způsobuje přeměnu molekuly vitaminu E nebo C na slabý volný radikál, který je tělu neškodný, ovšem jelikož sám poskytl elektron, již dál nemůže zastavit reakce volných radikálů poskytnutím elektronu. Proto jsou dále radikály vitaminu E a C nepoužitelné a obvykle vyloučeny z těla. Na druhou stranu pokud neaktivní radikál vitaminu C přijde do kontaktu s jedním z bioflavonoidů v Pycnogenolu, může být regenerován zpět na aktivní vitamin C. Aktivní vitamin C může též obnovit neaktivní radikál vitaminu E zpět na aktivní vitamin E. Tento efekt Pycnogenolu je možný z důvodu stabilizace životnosti neaktivního radikálu vitaminu C molekulami prokyanidinu, takže nedochází k rozložení a odchodu z těla, nýbrž k dostatečně dlouhé životnosti k zachycení chybějícího elektronu z jedné z mnoha molekul prokyanidinu. 

Co je volný radikál? 

Můžeme mluvit o volných radikálech jako o biologických teroristech. V chemii se atomy často nalezeny ve skupinách nazývají radikály. Tato skupina atomů neboli radikál zůstává pospolu během chemické reakce a může být přemístěn z molekuly na molekulu.
Během vysokoenergetických chemických reakcí mohou radikály odevzdat elektron, což způsobuje trvalé oddělení od molekuly. V tomto případě jde o "volný radikál".Z důvodu nestability jeho energetické síly, vysokoenergetický úlomek je volný, přitáhne elektron z jiných molekul. Volný radikál má schopnost vázat elektron z většiny biologických sloučenin, zachovává originální obsah elektronu, ovšem způsobuje tím sloučenině, která ztratila elektron, že se sama stává volným radikálem. Tato reakce probíhá neomezeně, dokud nedojde k trvalému poškození klíčové biologické molekuly. Vědci zjistili, že každá buňka ve vašem těle čelí deseti tisícům "úderů" volných radikálů každý den. Množství poškození závisí na tom, nakolik je buňka chráněna antioxidanty. Čím vyšší úroveň antioxidantů, tím větší ochrana. 

Čím se Pycnogenol liší od jiných antioxidantů?

Za prvé, Pycnogenol je mnohem více než jen silný všestranný antioxidant.Má též skvělé protizánětlivé, antialergické a protisráženlivé účinky. Všechny tyto účinky dávají Pycnogenolu svojí kombinací unikátní zdraví prospěšné účinky, které nejsou známy u jiného antioxidačního nutrientu. 

Je Pycnogenol nejsilnější antioxidační nutrient?

Mohl by být, vzhledem ke studiím PhDr. Lestera Packera a jeho kolegům z Univerzity v Berkeley. Přinejmenším je to nejsilnější antioxidační komplex, který byl široce studován pod identickými laboratorními podmínkami a doložen ve vědecké literatuře. Když byl Pycnogenol patentován pro jeho efekt sbírání volných radikálů v roce 1987, byl popsán jako mnohem silnější než vitamin E a vitamin C. Toto je pravda při určitých podmínkách. Specifické laboratorní testy provedly srovnání (nazývané nitrobluetetrazolium, NBT), přesto je to pouze jedno měření antioxidačních a sběrných vlastností. Tento test, na bázi vodního systému, není vlastně úplně spravedlivý ke srovnávání antioxidačních vlastností Pycnogenolu s vitaminem E, jelikož vitamin E není rozpustný ve vodě.
Při porovnávání antioxidantů, musíme mít na paměti pár faktorů. Jeden antioxidant může být lépe zadržován v jednom tělním orgánu či systému lépe než v druhém. Antioxidant může být výkonný proti jednomu typu volného radikálu. Jediná spravedlivá cesta k porovnání antioxidantů je porovnávat jejich profily účinků proti různým volným radikálům.
Pycnogenol byl ohodnocen jako nejlepší z mnoha antioxidantů, které porovnával Dr. Packer pro jejich efektivitu proti určitým typům volných radikálů, které jsou obsaženy v těle. V systémech, v kterých Pycnogenol funguje -což zahrnuje mnoho systémů důležitých pro zdraví- zjistil, že Pycnogenol je nejefektivnější ze všech testovaných nutrientů. Paradox je v tom, že nemůže být pouze jeden nejlepší antioxidační nutrient ve všech možných systémech- ovšem Pycnogenol se ukazuje jako nejsilnější v systémech s největší důležitostí a definitivně by měl být v obraně každého jedince proti volným radikálům. 

Proč je Pycnogenol tak silný antioxidant?

Je to z důvodu sloučení určitých typů antioxidantů. Komplex antioxidantů v Pycnogenolu poskytuje sloučeniny různých rozměrů, které mohou efektivně účinkovat v rozdílných oblastech těla různě dlouhou dobu. Větší prokyanidiny jsou velmi účinné v krevním oběhu, naproti tomu menší molekuly flavonoidů a organických kyselin mohou připraveně vstupovat do nitra buněk. Některé typy antioxidačních sloučenin v Pycnogenolu z něj vytvářejí všestranný antioxidant. Různé nutrienty v Pycnogenolu mají chemické struktury chránící proti různým typům volných radikálů. Jednotlivá antioxidační sloučenina jako vitamin E nebo C chrání proti několika volným radikálům, směs mnoha různých typů antioxidantů chrání proti většímu množství typů volných radikálů.

Pokud je Pycnogenol tak silný, potřebujeme ještě jiné antioxidanty?

Fakt, že je Pycnogenol tak silný a všestranný antioxidant neznamená, že je jediným antioxidantem, který bychom měli brát jako doplněk.Mnoho antioxidačních nutrientů pracuje společně jako team. Některé jednoduché antioxidanty jako vitamin C a E jsou pro život nezbytné a musí být součástí denní stravy. Jiné jako koenzym Q10, alfalipoická kyselina a NAHD jsou též zahrnuty v metabolizmu. Tyto antioxidační nutrienty mají specifickou roli, která nemůže být zastoupena jinými antioxidanty. Jsou snadno spotřebovatelné reakcemi volných radikálů, ovšem nejsou hojně obsažené v potravě. Pycnogenol má mírné účinky na vitamin C a má schopnost regenerovat použitý vitamin C na aktivní. Naproti tomu vitamin C může recyklovat použitý vitamin E na aktivní vitamin E. Vitamin E je rozpustný v tuku a vyskytuje se v tuku-příbuzných oblastech jako membránách a lipoproteinech. Vitamin C a bioflavonoidy v Pycnogenolu jsou ve vodě rozpustné a vyskytují se ve vodě příbuzných oblastech jako v krevním oběhu a uvnitř buněk. Proto byste měli zahrnout do své stravy tolik antioxidantů, kolik je možné. Pycnogenol byste měli zahrnout pro jeho antioxidační a vedlejší zdraví prospěšné účinky.

Jak podporuje Pycnogenol imunitu?

Dr. Ronald Watson z Univerzity v Arizoně, Tucson, se specializuje na zkoumání imunitního systému a provedl několik studií s Pycnogenolem a imunitním systémem. V jedné z nich Dr. Watson a jeho studenti zjistili schopnost Pycnogenolu zesilovat úrovně imunitních komponentů nazývající se kytokiny (formálně interleukiny či ILs), IL-6 a IL-10. Tyto kytokiny se snižují během infekce HIV, což vede k okamžitým defektům v buňkách typu T a B, což jsou další významné typy obranných buněk. Všechny tyto obranné buňky jsou důležité pro obranyschopnost organizmu proti rakovině. V experimentu Dr. Watsona Pycnogenol částečně obnovil snížené úrovně IL-6 a IL-10 u laboratorních zvířat nakažených retrovirusem velmi podobným HIV. Navíc Pycnogenol velmi zvýšil aktivitu dalšího typu obranné buňky nazvané přírodní zabijácká buňka jak u nakažených, tak u nenakažených zvířat. Pycnogenol též posiluje imunitu ochranou existujících obranných komponentů proti jejich vlastním chemikáliím. Bílé krevní destičky používají volné radikály k ničení bakterií. Pokud je výroba těchto volných radikálů nadbytečná, bílé krvinky začnou páchat sebevraždu. Pycnogenol nechává zabít bakterii, přitom je připraven chránit bílé krvinky proti jakémukoli přebytku volných radikálů. 

Znamená posílení imunitního systému méně chřipek a nachlazení?

Povětšinou. Klinické testy ještě nebyly dokončeny, nicméně posílení imunitního systému znamená zvýšení odolnosti proti všem nemocím způsobených mikroby.Dr. Lester Packer míní, že na bázi výše zmiňované diskuse by měl Pycnogenol urychlit průběh nachlazení a chřipek. 

Jak chrání Pycnogenol proti rakovině?

Mnoho populačních studií tvrdí, že strava bohatá na ovoce a zeleninu snižuje případnost některých rakovin. Mnoho vědců věří v obranyschopnost ovoce a zeleniny, jelikož jsou bohaté na antioxidanty, speciálně vitamin C a bioflavonoidy.
Pycnogenol chrání proti rakovině třemi způsoby:

- ničením rakovinu - vyvolávajících volných radikálů
- posílením imunitního systému vašeho těla tak, že zmutované buňky mohou být zničeny dříve, než se stanou rakovinotvornými
- snižováním tendence rakovinových buněk spojit se a lpí na jiných polohách jako procesu metastáze.


Navíc věřím v účinek Pycnogenolu v obraně proti některým podněcovatelům otoků. Tento efekt byl předveden i jinými bioflavonoidy a byly vysvětleny obranné účinky proti rakovinám. Dr. David White z Univerzity v Nottinghamu, Anglie, doložil, že Pycnogenol brání enzymu (monooxygenase) před proměnou prekarcinogenu v kouři (benzo-a-pyrenu) v karcinogen. Volné radikály poškozují replikační systém tělních buněk, který se skládá z deoxyribonukleové kyseliny (DNA). DNA obsahuje destičky k reprodukci všech buněk v těle a má odpovědnost za vytvoření tvého "já". Pokud tuto destičku poškodí volné radikály, tělo nebude schopné opravit vše, co je poškozeno. Výsledek je vytvoření nové buňky, která může být zmutovaná a tudíž vyvolat mírné nebo zhoubné nádory. 

Jak může Pycnogenol snížit metastázi? 

Proces, při kterém rakovinotvorné buňky cestují tělem a zachycují se na další orgány, je metastáze. Potřebují se ovšem spojit s tkání. Tento proces vyžaduje tzv. buněčné přilnavé molekuly (CAM). Pycnogenol redukuj přístupnost těchto CAM molekul. Bez přilnavých molekul se nemohou tak snadno rakovinotvorné buňky zachytit na dalších orgánech a nakonec jsou zničeny. CAM molekuly mají též za následek alergické reakce, záněty, arterosklerózu, . Snižováním aktivity CAM molekul eliminujeme riziko těchto nemocí. 

4.OCHRANA SRDCE A OBĚHU




Je několik typů srdečních chorob, pro které je několik důvodů. Většina lidí přemýšlí srdečním záchvatu jako o konečném výsledku srdeční choroby a spojují cholesterol se srdeční chorobou. V této kapitole objasníme příčiny srdeční choroby a jiných oběhových problémů. Budeme též diskutovat o kardiovaskulárních přínosech Pycnogenolu. 

Co přesně je srdeční záchvat a co ho způsobuje?

Ateroskleróza, lékařský název zúžených artérií (cévy vedoucí krev z těla) tlačí na krevní "platelet" buňky a ničí je. "Platelet" buňky jsou buňky tvořící skupiny a srážející se v těle. Pokud se říznete, srazí se a ochrání vás před vykrvácením. Ale pokud se v cévách nahromadí, brání v průchodu krve. Sraženiny přebývají v zúžených artériích kompletně zabraňující průchodu krve v artérii. V tomto případě to lékaři nazývají koronární trombózou- krevní sraženina v koronární artérii. Odtud používaný název "věnčitost."
Pokud krevní sraženina znemožní průchod krve ve věnčité artérii, oblast srdce vyživovaná artérií postrádá kyslík a nutrienty. Výsledkem je úmrtí těchto buněk, což se nazývá infarkt. Toto je klasický srdeční záchvat nazývaný akutní infarkt myokardu. 

Jaké jsou další běžné srdeční choroby? 

Další běžná forma srdeční choroby je selhání srdce, kdy je srdce moc slabé na dostatečné pumpování krve. Srdce zvětší objem, protože se snaží kompenzovat snížený výstup. Angina pectoris je bolest v srdci, kde není dostatek krve k dosažení všech částí srdce. Vysoký krevní tlak (hypertenze) ovlivňuje artérie a je rizikovým faktorem u mnoha srdečních chorob.

Jak se cholesterol usazuje?

Proces je velmi komplikovaný a je nutné si zapamatovat, že se zde vyskytují volné radikály a že Pycnogenol, jako antioxidant, má funkci ochrany. Cholesterol není rozpustný ve vodě, tudíž je skladován v částech nazývající se lipoproteiny. Dva důležité lipoproteiny: Loipoprotein s malou hustotou (LDL) a lipoprotein s velkou hustotou (HDL). Cholesterol skladován v LDL, často nazýván "špatný cholesterol", je přenášen do buněk játry. Cholesterol skladován v HDL je nazýván "dobrý cholesterol" a je odnášen z buněk zpět do jater. Cholesterol se usazuje pouze když jsou LDL poškozeny oxidací, tudíž volnými radikály. Potom jsou nazývány "zoxidované LDL". Zoxidované LDL mohou pronikat stěnou tepny a iniciovat sérii procesů, které zachytí cholesterol v zoxidovaných LDL. Bílé krvinky cítí určitou poruchu, jsou přitahovány touto polohou a napomáhají vytvořit usazeninu cholesterolu.

Jak chrání Pycnogenol proti usazování cholesterolu?

LDL jsou zoxidované pouze při nedostatku antioxidantů k potřebné ochraně před oxidací. Hlavní antioxidant chránící LDL je vitamin C, který může obratem obnovit vitamin E. Pycnogenol může též zničit volné radikály dříve než stačí poškodit LDL. Sklony k tvorbě zoxidovaných LDL, a dále usazenin cholesterolu, závisí na dvou faktorech: na množství LDL a na poměru mezi antioxidanty a volnými radikály. Oba jsou důležité, ale poměr antioxidantů/volných radikálů je významnější.
Je též důležité rozpoznat "špatný cholesterol", který není škodlivý dřív než je zbaven antioxidantů. LDL je potřeba k přenosu antioxidantů rozpustných v tuku (vitamin E) krevním řečištěm, tedy nezbytný pro zdraví. Ovšem jako zbytek těla, LDL cholesterol potřebuje antioxidanty , aby zůstal zdravý.

Jak chrání Pycnogenol proti jiným příčinám srdečních chorob?

Usazeniny cholesterolu samotné nezpůsobují srdeční záchvat. Jsou hlavním faktorem podílejícím se na tvorbě krevních sraženin, které způsobují záchvat. Dokud může krev protékat zúženým prostorem způsobeným usazeninou cholesterolu, srdce dostává potřebný kyslík a nutrienty k udržení srdeční tkáně při životě.
Kritickým faktorem je potom podpora správné "klouzavosti" krevních buněk a prevence proti tvorbě krevních sraženin v koronárních artériích. Pycnogenol má ochranný protiusazovací efekt na krevní platelety. Je částečně efektivní proti poničení plateletů kouřením a stresem. Lehké hypotenzní (snižující krevní tlak) účinky pomáhají udržet normální krevní tlak. Krevní tlak je silně ovlivněn obsahem oxidu dusíku v krvi, sloučeninou kontrolující odpočinutost krevních cév a potlačuje enzym ACE, který zvyšuje krevní tlak. Pycnogenol podporuje adekvátní obsahy oxidu dusíku kontrolující vasorelaxaci a brání enzymu ACE ve zvyšování krevního tlaku.
Mnoho současných studií též spojilo zánětlivost se srdeční chorobou. Tato zánětlivost, speciálně stěn krevních cév, vede k přitáhnutí bílých krevních destiček zoxidovaným LDL. Pycnogenol redukuje zánětlivost. 
Vitamin E je důležitý pro srdce a artérie nejenom ochranou před oxidací LDL. Například, vitamin E je vitální v podpoře zdravých výstelkách artérií. Slzy ve výstelkách artérií jsou další cestou k vytvoření usazenin. Pycnogenol je druhotný faktor v každém způsobu jakým pomáhá vitamin E, schopností Pycnogenolu regenerovat vitamin C, který obratem obnovuje vitamin E. Všechny antioxidanty tvoří společně jeden tým v obraně proti srdečním chorobám.

Jak nás Pycnogenol chrání před stresem?

Když jsme ve stresu, náš adrenalin skutečně proudí. Bohužel adrenalin aktivuje krevní platelety, tudíž mají větší tendenci se spojit a tvořit krevní sraženinu. Pycnogenol nemůže ovlivnit příčinu vašeho stresu a její zmizení, ale pomáhá udržet "kluzkost" krve k snížení možnosti srdečních záchvatů a mrtvice. 

Jak pomáhá Pycnogenol udržet krevní kluzkost a volné proudění proti sraženinám způsobujícím srdeční záchvaty?

Studie Dr. Petera Rohdewalda z Německa a Dr. Ronalda Watsona z USA prokázaly, že Pycnogenol blokuje efekt stresového hormonu adrenalinu na krevní platelety, potažmo snižují tendenci plateletů se spojovat a tvořit sraženiny. Když je osoba ve stresu, uvolňuje se velké množství adrenalinu, což způsobuje nahromadění krevních platelet. Pycnogenol má částečný efekt proti zvýšenému ukládání platelet způsobenému kouřením. 
Ve výzkumu Dr. Watsona ochránila jediná dávka 100mg Pycnogenolu platelety na 12 hodin po požití a dávka 200mg ochránila na dobu dvou až tří dnů. Běžné denní dávky při nižších dávkách by měly prokázat stejné účinky a jsou připraveny studie k doložení této skutečnosti. Tento ochranný efekt Pycnogenolu je dosažen blokováním hormonální substance prostaglandinu, který aktivuje platelety k tvorbě sraženin v případě, že tělo potřebuje zastavit krvácení. Pycnogenol brání hromadění platelet blokováním enzymu tromboxane A2, 5-lipoxygenase, a dalších sraženinových sloučenin. Dále tato ochrana je bez zvyšujícího se rizika prodloužených časů krvácení, nebo vedlejších účinků aspirinu.

Není to stejný způsob jakým předchází srdečním záchvatům aspirin?


Ne přímo. Rozdíl, přestože je technického rázu, je důležitý. Pycnogenol brání enzymu 5-lipoxygenase, naproti tomu aspirin brání enzymu cyklooxygenase. Aspirin je široce předepisován kardiology k ochraně proti srdečním záchvatům. První studie prokázaly, že správné dávkování aspirinu může snížit pravděpodobnost dalšího srdečního záchvatu. Další studie ukázaly, že aspirin dokáže snížit riziko prvního záchvatu. Dotud to zní dobře, ovšem mnoho lidí zjistilo vážné problémy s delším užíváním aspirinu. Mohou zjistit vředovité výstelky gastrointestinálního traktu a zvýšenou tendenci krvácení. Toto může způsobit vnitřní krvácení vedoucí ke smrti. Někteří lidé na to přišli záhy a bez varování. I když má aspirin prospěšné účinky pro mnoho lidí, měli byste jeho delší užívání konzultovat se svým lékařem.
Na druhou stranu Pycnogenol je bezpečný nezpůsobuje zvýšení krvácení a nemá vedlejší účinky aspirinu. Ve studiích Dr. Rohdewalda a Watsona zjistili stejný účinek 100mg Pycnogenolu na krevní platelety u kuřáků jako u 500mg aspirinu- bez prodlouženého krvácení a vedlejších účinků aspirinu. 

Jak chrání Pycnogenol výstelky artérií? 

Poničení endothelia, nebo-li výstelky srdce a artérií přispívá riziku srdeční choroby. Toto poničení může podnítit tvorbu sraženiny a povolit nosičům cholesterolu vstoupit do stěn artérií. Výzkumníci z Loma Linda Univerzity v Kalifornii studovali ochranný účinek Pycnogenolu použitím endotheliálních buněk artérií. Zjistili, že Pycnogenol snížil škody endotheliálních buněk způsobené volnými radikály.

Jak uvolňuje Pycnogenol krevní cévy v prevenci před vysokým krevním tlakem? 

Pycnogenol má mírný hypotenzní účinek, který chrání před vysokým krevním tlakem. Tento účinek je důležitý, ale neznamená to, že je Pycnogenol hypotenzním lékem. Jsou pro toto dva známé důvody. Jeden mechanizmus evokuje optimalizaci tvorby oxidu dusíku v cévách. Oxid dusíku začal v poslední době velmi zajímat vědce, přesto byl po dekády přehlížen jako nedůležitá sloučenina v těle- nadbytečný produkt či vdechovaná škodlivina. Nyní víme, že má účinky skrze celé tělo. Dva enzymatické systémy kontrolují výrobu oxidu dusíku. Jeden systém produkuje oxid dusíku v konstantní míře, druhý je aktivován stresem. Trochu oxidu dusíku je vždy potřeba, ale ve větším množství zabíjí buňky. Pycnogenol pomáhá regulovat hladinu oxidu dusíku v těle. To pomáhá tělu produkovat adekvátní hladiny oxidu dusíku pro nezbytné funkce, a zároveň snižuje výrobu enzymu, který dělá oxid dusíku pokud je ho nadbytek. 
Dr. Fitzpatrick provedl testy na ovlivnění Pycnogenolu na části aorty. Zjistil, že se zlepšila výroba oxidu dusíku v endotheliu, což mělo obratem odlehčující účinek na aortu. Výsledky byly publikovány v Journal of Cardoivascular Pharmacology. 

Nesnižuje Pycnogenol vysoký krevní tlak blokováním enzymu, který ho zvyšuje? 

Ano, Pycnogenol blokuje účinek enzymu ACE vytvářejícího vysoký krevní tlak.V tomto směru je Pycnogenol shodný, ovšem mnohem bezpečnější, s běžnými předepsanými léky, které se nazývají "ničitelé ACE". ACE reaguje s bradykininem, sloučeninou pomáhající udržet periferní cévy správně v chodu. Blokováním této akce dosáhneme normalizace krevního tlaku bez nebezpečí přílišného snížení tlaku. Povoluje to pracovat bradykininu tak jak by měl, bez zásahu ACE. Lidé s normálním nebo nízkým krevním tlakem tímto nebudou nijak ovlivněni, lidé s vysokým tlakem kvůli CAE doznají zlepšení. 

Může Pycnogenol snížit záněty vedoucí k srdečním chorobám? 

Ano, může. Důkazy ukázaly, že chronické záněty z běžných bakteriálních infekcí výrazně zvyšují pravděpodobnost srdeční choroby. Bude se zdát zvláštní, že běžné infekce jako paradentóza vede k srdeční chorobě, nicméně zánět aktivuje bílé krevní destičky používající volné radikály k ničení bakterií a jiných cizích objektů v těle. Některé z nich uniknou, oxidují LDL a poškodí výstelky artérií. Pycnogenol pomáhá několika způsoby. Jako antioxidant neutralizuje tyto volné radikály. Též snižuje tělní výrobu buněčných přilnavých molekul napomáhajícím baktériím udržet se na cévních stěnách. Jak zlepšuje Pycnogenol krevní oběh? Pycnogenol pomáhá správnému oběhu několika způsoby. Jeden chrání endotheliální buňky držením srdce a cév před volnými radikály. Pokud byly poničeny, tělo se je pokusí opravit a to bude mít za následek snížení proudu krve při zranění. Pycnogenol též váže kolagen a elastin, což jsou důležité proteiny v cévách a kůži. Vázaný na tyto proteiny Pycnogenol blokuje degradaci jinými enzymy. Pycnogenol též usnadňuje výrobu "základní substance", mezibuněčné látky vyplňující prostor mezi buňkami v cévách a kontroluje množství tekutiny a sloučenin, které mohou proniknout.
Pycnogenol též chrání červené krevní destičky, které zůstávají flexibilní a mohou se protáhnou zúženými kapilárami. Pycnogenol pomáhá schopnosti červených krevních destiček přenášet kyslík. 

Jak posiluje Pycnogenol drobné krevní kapiláry?

Jeden z prvních objevů o Pycnogenolu byl jeho schopnost zesilovat kapiláry, nejmenší cévy ve vašem těle a základ celého kardiovaskulárního systému. První výzkumy Pycnogenolu jako nezávislého faktoru nebo kofaktoru vitaminu C byly v podpoře kapilárního zdraví. Pycnogenol zlepšuje kapilární permeabilitu a snižuje propustnost a mikrokrvácení. Kapiláry nejsou uzpůsobeny k zamezení propustnosti. Krevní cévy jsou prostředím mezi krevním řečištěm, kyslíkem, nutrienty a přebytečnými produkty.Kapiláry musí být natolik propustné, aby povolily tekutinám prosakovat, smíchané s tekutinou obklopující všechny buňky a znovu proniknout zpět. Pokud jsou kapiláry příliš propustné, mnoho tekutiny a proteinů prosákne, což způsobuje edema (otoky) a dokonce mohou propustit červené krevní destičky, což způsobí podlitiny a rudé skvrny.
Dr. Gabor měřil propustnost tekutiny skrz kapiláry užitím vlastního vynálezu-petechiometru vytvářejícího vakuum kolem malé části kůže. Síla vakua se může lišit. 4ím větší potřeba vakua k výrobě petechiae, tím menší permeabilita kapilár. Dr. Gabor a jeho kolegové zjistili, že Pycnogenol zlepšil kapilární permeabilitu během dvou hodin a podporoval ji více než osm hodin.

5. DOPADY NA ALERGIE, ARTRITIDU A DALŠÍ ZDRAVOTNÍ PORUCHY




Vzrušující zprávy o mnoha rolích Pycnogenolu ve snižování rizika smrtících chorob jako rakovina a srdeční choroby byly doloženy poměrně nedávno studiemi jeho antioxidačních funkcí. Přesto před desítkami let než byly známy antioxidační účinky se již používal ke kontrole senné rýmy a dalších alergií. Jeho nejčastější užití bylo k těmto účelům. Též bylo známo po desítky let, že Pycnogenol ničí záněty, přestože se tyto účinky prokázaly až nyní.

Co jsou alergie?

Alergie jsou hypersensitivní reakce objevující se pokud tělo přijde do styku s neškodnými látkami, které tělo považuje za škodlivé. Substance způsobující tyto reakce se nazývají alergeny. V okamžiku kdy přijde hypersenzitivní osoba do kontaktu s alergenem, tělo uvolňuje histamine v pokusu zneškodnit alergen. Toto uvolnění histaminu spouští známé alergické symptomy- zánětlivost, kýchání, vodná rýma a slzení očí. 

Jak Pycnogenol ulehčuje alergické příznaky?

Pycnogenol blokuje uvolňování histaminu. Antihistaminové léky pracují na bázi porušení styku histaminu s buňkami poté, co již byl uvolněn. Je mnohem účinnější zabránit uvolnění histaminu než se snažit udržet uvolněný histamine mimo receptory cílových buněk. Pycnogenol též zvyšuje podíl návratu histaminu do jeho skladovacích granulí, kde je nepřekáží a nezpůsobuje žádné újmy. Třetí důležitý mechanizmus doložil Dr. David White z Nottinghamské univerzity v Anglii. Dr. White zjistil, že Pycnogenol blokuje účinek enzymu histidinu dekarboxylase, který formuje histamine z aminokyseliny histidinu. Pycnogenol je mnohem účinnější než antihistaminy, bez vedlejších účinků jako ospalost či vysušení sliznic. To vysvětluje proč je Pycnogenol ten pravý činitel pro zacházení s alergiemi pro mnoho evropských zdravotních praktikantů. 

Snižuje Pycnogenol zánětlivost?

Zánět se projevuje otoky, bolestí, místními zápaly a zarudlostí. Může se objevit z důvodu podráždění nebo zranění. Tekutina se zachycuje v mezibuněčných prostorách ve zraněné oblasti. Tato tekutina je nejčastěji důsledek propustnosti vlásečnic, ale může být též produkována přímo v tkáni přes reakci volných radikálů. Pycnogenol pomáhá normalizovat kapilární permeabilitu k zamezení propouštění tekutiny způsobující edema (otoky). Taktéž pomáhá neutralizovat volné radikály podněcující otoky a zánětlivost.

Může tedy Pycnogenol snižovat zánětlivost artritidy?

Pokud berou lidé Pycnogenol na další choroby, jsou často překvapeni zlepšením jejich artritických bolestí. Tento prospěch by neměl být až tak překvapivý, protože artritida je nemoc zahrnující volné radikály a zánětlivost. Snižováním volných radikálů ulehčíte otokům spojeným se záněty a zlepší se celkový stav artritidy. Toto bylo dokázáno faktem, že injekce superoxidu dismutase, antioxidant potlačující superoxid volné radikály, snížily otoky a zánětlivost. Experimenty Dr. Lestera Packera prokázaly potlačení superoxid volných radikálů Pycnogenolem.

Chrání Pycnogenol proti Alzheimerově chorobě?

Je příliš brzy to tvrdit, nicméně probíhají laboratorní testy. Jedna z vlastností Alzheimerovy choroby je hromadění beta-amyloidu. Dr. R. Schubert a jeho kolegové v Salk institutu biologických věd, San Diego, objevili, že Pycnogenol brání beta-amyloidu (amyloid beta protein) před kumulací v mozkových buňkách. Dále objevili obranu mozkových buněk před poškozením glutamatem. Pokud byte chtěli vědět více o těchto studiích, výsledky jsou v časopise Cell (1994:77;817-827) a v Proceeding of the National Academy of Science of the USA (1992:89;8264-8268)

Může Pycnogenol zlepšit plodnost?

Chovatelé koní to slibují. Zdá se, že antioxidanty obecně zlepšují mobilitu a "motilitu" spermií. Zvlášť je to vitamin C, selen, Pycnogenol, alfa-lipoické kyseliny a vitamin E. Dr. S. Roseff a kolegové v West Essex Centru pro pokročilou reproduktivní endokrinologii ve West Orange, New Jersey objevili zlepšení základní linie lidské spermie Pycnogenolem. Navrhují, že tento 99procentní nárůst ve strukturou normální spermii může umožnit párům s určitým typem neplodnosti méně invazivní a levnější procedury podpory plodnosti jako "intrauterine" inseminaci.

6. DOPADY NA KŮŽI, KŘEČOVÉ ŽÍLY A POHMOŽDĚNINY




K doplnění mnoha zdraví prospěšných účinků Pycnogenolu jsou důležité též "malicherné" účinky. Pycnogenol je často nazýván "kožní vitamin" nebo "ústní kosmetika", protože znovu obnovuje kožní tkáň, dělá ji flexibilnější a hladší, což způsobí, že pokožka vypadá mladší a zdravější. Nemůže vyhladit hluboké vrásky nebo vyléčit permanentní poškození sluncem, ale může ji učinit mladší a hladší. Navíc Pycnogenol zlepšuje cévy, opraví některé křečové žíly a velice sníží výskyt nových křečových žil. Pycnogenol dále chrání proti pohmožděninám a zlepšuje hojení lehčích zranění. 

Jak učiní Pycnogenol mlaději vyhlížející kůži?

Jak kůže stárne, ztrácí svoji flexibilitu. To je hlavně způsobeno kumulačním efektem slunečního vystavování, které mění kožní strukturu a snižuje výrobu kožních proteinů. Můžete jednoduše pozorovat tento efekt. Pokud je mladá kůže štípnuta a vytažena, okamžitě se vrátí zpět. Když provedete to samé se starší kůží, vrátí se na svou pozici velice pomalu. Zkuste toto s kůží rozdílně starých lidí. Jak si vede vaše kůže?
Zpozorovali jste někdy jak je kůže vzadu na krku u farmářů a rybářů tlustá, hluboce vrásčitá v porovnání s kůží pracovníků v kancelářích? Můžete též srovnat stáří kůže na různých místech vašeho těla. Obecně si myslíme, že kůže našeho těla má stejné stáří jako naše chronologické, ovšem faktem je, že některé buňky jsou mnohem mladší než jiné. Srovnejte hladkost na kůži vystavované slunci, zadní strana krku, s částí kůže nevystavující se slunci jako například hýždě. Slunce způsobuje tyto rozdíly, kde volné radikály spojily molekuly kožního proteinu kolagenu dohromady.
Proteiny v mladé kůži volně kloužou jeden po druhém a pružně se při napnutí vrací do své původní délky. Jak jde čas a vystavování slunci se kumuluje, UV záření ve slunečním záření reaguje s tuky v kůži k výrobě volných radikálů. Tyto volné radikály poškozují proteiny, že nekloužou po sobě a nevrací se rychle zpět. Jak se zde projeví Pycnogenol? Neutralizuje volné radikály, sníží tím riziko poškození kůže sluncem. 

Může Pycnogenol pomoci v ochraně proti úpalu a při dlouhodobém poškození stárnoucí kůže?

V některých případech ano. Lidé, kteří jsou dobře chráněni antioxidanty, včetně Pycnogenolu, vitaminu E, vitaminu C, karoteny, selenem se nespálí na slunci tak rychle. Úpal je zánět vznikající tvorbou volných radikálů efektem slunečního záření na tuky v kůži. Poškození volnými radikály je omezeno sběrným efektem antioxidantů. Studie prokázaly, že čas vystavení slunečnímu záření potřebný pro spálení se zvyšuje Pycnogenolem, ovšem neměl by být jedinou ochranou na slunci. Použití opalovacího krému, nošení čepice a opatrnost v délce vystavování se jsou též důležité.

Může být Pycnogenol užit jako externí clona stejně jako interní clona?

Ano, může. Dr. Antti Arstila a jeho kolegové z Univerzity Jyvaeskylae, Finsko, označili různé oblasti předloktí, aplikovali různé množství Pycnogenolu, poté vystavili na slunce. Pycnogenol ochránil kůži v mnoha různých případech, kde vyšší koncentrace byly účinnější než nižší.

Jak přispívá Pycnogenol hladkosti kůže?

K doplnění ochranných účinků proti volným radikálům způsobující poškození kůže, Pycnogenol poutá kolagen, hlavní kožní protein, a chrání ho před různými škodlivými enzymy. Tento účinek snižuje zúžení kůže stárnutím. Pycnogenol pomáhá kůži znovu vybudovat její tloušťku a pružnost. Kožní plnost a pružnost jsou velmi důležité pro hladkost kůže. 

Může Pycnogenol vyléčit lupenku?

Lupenka je charakteristická krvácením vlásečnic spojené se zvýšenou křehkostí vlásečnic. Odolnost vlásečnic pacientů s lupenkou je významně menší než u zdravých osob. Podle Dr. Miklos Gabor z Univerzity Albert Szent-Gyorgyi, Maďarsko, Pycnogenol znovu obnovuje normální kapilární obranyschopnost u pacientů s lupenkou.
Přesto zde nejsou klinické studie k doložení těchto účinků, holističtí fyzici v Evropě a v Americe zjistili velmi dobré dopady Pycnogenolu na pacienty s lupenkou. Mnoho z nich nečekaně objevili při podávání Pycnogenolu z jiných důvodů zmizela jejich lupenka.

Chrání Pycnogenol proti křečovým žilám?

Dr. F. Feine-Haake z Horphag Research Ltd. zjišťoval účinky 30mg Pycnogenolu podávaných 3krát denně na 100 lidech mající křečové žíly. Osmdesát procent ukázalo zlepšení a 90% z nich zjistilo zlepšení jejich křeče v nohách ustoupily. Pycnogenol udržet všechny cévy zdravé a redukuje otoky v nohách, které přispívají k tvorbě křečových žil. Jedny z prvních použití Pycnogenolu byly na špatnou funkci cév, bolesti nohou, edema. 

Jak Pycnogenol zabraňuje pohmožděninám a zlepšuje hojení drobných zranění? 

Pycnogenol pomáhá podporovat odolnost vlásečnic a správnou kapilární permeabilitu. Pohmožděnina je vylitá krev pod povrchem kůže. Pokud mají vlásečnice velkou propustnost, tekutina a proteiny procházejí z kapilár do sousedních buněk, kde potom mění normální osmotický tlak. V některých případech červené krvinky prostupují skrz a spontánně způsobí pohmožděninu bez přímého zranění kapilár. Pycnogenol obnovuje správnou permeabilitu a snižuje výskyt spontánních pohmožděnin. Se silnějšími vlásečnicemi bude potřeba větší sílu zranění k vytvoření pohmožděniny. 

7. PORUCHA NEDOSTATKU POZORNOSTI




Porucha nedostatku pozornosti (ADD) a hyperaktivní porucha nedostatku pozornosti (ADHD) jsou skupinou problémů chování, které se nazývaly hyperaktivita. Zahrnují impulzivní chování, neschopnost soustředit se na úkol, a hyperaktivitu. Neočekávaně jsem zjistil účinky Pycnogenolu na tyto choroby.

Kolik lidí je postiženo ADD a ADHD, a jsou to pouze děti?

Kolem 5 až 7 procent populace je postiženo ADD a ADHD. Postihuje 10krát více mužské pohlaví než ženské. Objevuje se nejčastěji v rozmezí čtvrtého až sedmého roku a vrcholí mezi osmým až desátým rokem věku. Přesto těmito chorobami trpí i adolescenti a dospělí. 30% až 70% postižených dětí zůstane nevyléčeno a dospějí s těmito chorobami. ADD a ADHD se většinou projevují jako dospívající choroby. Fyzická hyperaktivita se snižuje s věkem, ale dospělý jedinec stále vykazuje problémy s pozorností a může být impulzivní. Problémy u adolescentů a dospělých jsou převážně akademické selhání, nízká sebeúcta, obtíže při učení odpovídajícího sociálního chování. Často lidé s ADD a ADHD mají poruchy rysů osobnosti, antisociální chování, krátká výdrž pozornosti a chudé společenské dovednosti. Jsou impulzivní a nepokojní. 

Co je příčina ADD?

Příčina ADD a ADHD není známa, ale strukturované abnormality byly objasněny. Vedoucí suspekt se zdá být problém s neurotransmitery, pravděpodobně spojené se sníženou aktivitou nebo stimulací v horním výběžku mozkovém a předním mezimozku. Je zde též podezření, že toxiny, problémy prostředí, či neurologická předčasnost mohou být působící faktory. 

Všechny děti se zdají trochu hyperaktivní. Jaké jsou oficiální příznaky ADD?

Americká asociace psychiatrů udala čtrnáct znaků, z kterých nejméně osm musí odpovídat dítěti, aby bylo klasifikováno jako ADD.
Těchto čtrnáct je:

1.   Časté neklidné vrtění rukama nebo nohama, nervozita při sezení
2.   Obtížnost zůstat sedět když je vyžadováno
3.   Snadná nepříčetnost speciálním podnětem
4.   Problém s čekáním při hře nebo skupinových aktivitách
5.   Časté vyhrknutí odpovědi dříve než je dopovězena otázka
6.   Problém s postupem podle instrukcí
7.   Problém s udržením pozornosti v úkolu nebo hraných aktivitách
8.   Časté přebíhání od nedokončeného úkolu k druhému
9.   Problém s tichým hraním
10.   Časté nadměrné mluvení
11.   Časté vyrušování nebo vnucování se druhým
12.   Časté neposlouchání, co bylo řečeno
13.   Časté zapomínání věcí potřebných k úkolu nebo aktivitě
14.   Časté angažování ve fyzicky nebezpečných aktivitách bez zvážení možných důsledků


Jaká je konvenční léčba pro ADD?

Konvenční léčba se provádí stimulanty centrálního nervového systému jako jsou amfetaminy. Stimulatnty mají uklidňující efekt na děti. Ritalin (methylphenidate hydrochlorid) je široce předepisován a někteří lidé zjistili, že 5 až 10 procent mladistvých chodí do školy pod těmito předepsanými drogami. S ohledem na Merck Manual, běžné vedlejší účinky Ritalinu jsou poruchy spánku, deprese, bolesti hlavy, bolesti břicha, snížený apetit, zvýšený krevní tlak, zhoršená učenlivost, změny chování, redukce růstu. 

Jak Pycnogenol pomáhá osobám s ADD?

Za prvé antioxidační efekt Pycnogenolu udržuje delší životnost neurotransmiterů. Pycnogenol zlepšuje krevní oběh, včetně mikrocirkulace v mozku. Přesto si myslím, že účinek Pycnogenolu je mnohem komplexnější. Zabere mnoho průzkumů objevit jakým způsobem Pycnogenol pomáhá lidem s ADD. 

Jak byl objeven účinek Pycnogenolu na ADD?

Beru na sebe prvenství reportovat toto na vědeckém setkání, ale objev byl uskutečněn nepředvídaně a mnoha osobami. Běžný případ je osoba beroucí Pycnogenol na svou sennou rýmu, když zjišťuje ustupující ADD symptomy během týdne. Jak šly roky, já jako autor dvou dalších knih o Pycnogenolu, obdržel jsem stovky průkazných dopisů.
Prostudoval jsem historie případů a současné experimenty několika pacientů a zjistil, že Pycnogenol pomohl všem pacientům, kteří ho zkusili. Doložil jsem tuto malou studii na Druhém mezinárodním sympóziu o Pycnogenolu v květnu 1995 v Biarritz, Francie. V srpnu 1995 jsem obdržel dopis od psycholožky Julie Paull,Ph.D., která potvrdila ohromné účinky Pycnogenolu. Paull a její kolega Stephen Tennebaum,Ph.D., provádějí formální klinickou studii na Pycnogenol a ADD. V tomto momentě mohou pouze doložit jasnou pomoc Pycnogenolu, který zlepšuje jejich pozornost zaměření a snižuje jejich emocionální reaktivitu.

8. JAK UŽÍVAT PYCNOGENOL




Pokud nyní věříte, že vám může Pycnogenol pomoci, chcete pravděpodobně informace jak ho užívat. Tato poslední kapitola zodpovídá tyto praktické, každodenní otázky. Vyberte značku, které věříte, ovlivněte koncentraci vhodnou pro vaše použití, zkontrolujte je-li na etiketě výrobku naše patentové číslo či zmínky o výrobě v Horphag Research. Pokud jedna z těchto věcí chybí, máte imitaci, ne Pycnogenol. 

Kolik Pycnogenolu potřebuji?

To závisí na důvodu užívání Pycnogenolu. Pokud chcete pouze zlepšit synergický efekt vašich nutričních antioxidantů, stačí vám 20 až 25mg Pycnogenolu denně. Pokud chcete optimalizovat vaší antioxidační obranu, můžete vzít 50 až 100mg denně. Při léčbě chorob jako senná rýma či ADD, ochraně před škodlivými účinky kouření nebo před stresem, redukci bolesti nebo otoků, potom byste měli brát půl až jeden mg na každých 0,5kg vaší tělní váhy. Při zlepšení stavu se můžete vrátit zpět k 50 až 100mg denně.

Je lepší brát Pycnogenol na lačno nebo po jídle?

Braní Pycnogenolu na lačno nebo po jídle nemá dopad na vstřebání. Pycnogenol nevyvolává žádné poruchy, tudíž je to pouze na vás. Přesto mnoho lidí užívá doplňky s jídlem. Je to lehčí, pohodlnější a šetrnější k systému. Bioflavonoidy jako Pycnogenol zlepšují absorbci vitaminu C, je tedy lepší brát Pycnogenol s jinými doplňky najednou. 

Je lepší brát Pycnogenol ráno nebo večer?

Jako s vitaminem C a dalšími ve vodě rozpustnými nutrienty je Pycnogenol nejvýhodnější brát vícekrát denně. To zaručuje konstantní hladinu Pycnogenolu v krvi. Není však jediný důvod proč byste dávku nemohli vzít najednou, kdykoli. 

Je Pycnogenol bezpečný na užívání?

Ano, je. Miliony uživatelů berou Pycnogenol jako potravinový doplňek a ke zlepšení zdravotního stavu. Pycnogenol je užíván od 60.let s žádnými doloženými nepříznivými účinky. Byl studován toxikologisty, kteří potvrdili, že Pycnogenol je bezpečný jako vitamin C, s menšími vedlejšími účinky.
Pycnogenol je netoxický, nemutující (beze změn v DNA), nekarcinogenní (nezpůsobuje rakovinu) a nezpůsobuje defekty u nenarozeného dítěte, pokud ho užívá matka. Dr. Peter Rohdewald dělá bezpečnostní studie od r.1982. Je farmaceutický výzkumník a vyučuje farmaceutické vědy. Je velmi vzdělán v toxikologii a bezpečnosti nutrientů a léků a je ve funkci komisarního ředitele Institutu pro farmaceutickou chemii na Univerzitě v Muensteru. Částečná akutní toxicita by se mohla objevit při požití 336 gramů ke způsobení toxického efektu u osoby vážící 77,5kg. Studie dlouhodobé toxicity prokázala, že nepříznivý efekt nebude vyvolán pokud bylo bráno 35mg denně po více jak 6 měsících 77,5kg osobou. Největší denní doporučená dávka je 155mg pro 77,5kg vážící osobu, průměrné dávkování je 20 až 50mg denně. Pycnogenol je bezpečný jako denní potravinový doplňek v doporučeném množství.

Kdo by měl brát Pycnogenol?

Nejsou známé kontraindikace za kterých by se neměl Pycnogenol užívat. Těhotné ženy a malé děti mohou bezpečně využívat výhod zdraví prospěšných účinků Pycnogenolu, přesto je ke dobré užívat jakékoli doplňky nebo léky umírněně. 

Shrnutí


Od teď chápete proč Pycnogenol zajímá takové množství lidí. Může vám pomoci v ochraně proti mnoha nemocím -zahrnující různé typy srdečních chorob a poruch krevního oběhu- zhoršeným volnými radikály. Může posílit váš imunitní systém a též pomáhá chránit proti infekčním chorobám.
Čím více se vědci zajímali o Pycnogenol, motivovalo je to ke zjišťování a objevování specifických a vysoce detailních mechanizmů jakým způsobem pracuje. Učí se jakým způsobem reaguje s oxidem dusíku, buněčnou přilnavostí molekul a mnoha dalšími biochemickými molekulami.
Tyto detaily vám nemusí připadat tak důležité. Pověsti jsou, že zdravotní účinky Pycnogenolu jsou mnohem zajímavější. Při psaní o Pycnogenolu a častém diskutování s vědci provádějícími aktuální výzkumy na tuto pozoruhodnou substanci jsem byl okouzlen jejím pozitivním efektem na zdraví člověka. Pochopitelně ho užívám já sám a myslím si, že každý by měl mít užitek z doplňků Pycnogenolu.